Blog: kleuren zien

Sanne is een meisje van 8 jaar. Ze heeft moeite met vriendinnetjes. Een eerste en 2e  keer spelen gaat goed, maar daarna gaat het vaak mis. Het maakt haar soms verdrietig, ook al kan ze ook goed alleen spelen.
Haar moeder gunt haar leuke vriendschappen en wil Sanna graag helpen maar weet niet hoe.
 

Anders zijn

Waar Sanne mee zit, is het gevoel dat ze anders is dan  anderen. Ze ziet namelijk kleuren. Kleuren om mensen heen, zoals bij haar juf, of thuis.
Haar moeder staat hiervoor open, en stelt Sanne er vaak vragen over. Sanne moet er niks van weten, en vermijd het onderwerp. Ook bij vriendinnetjes.
Ze is er
bang voor en wil er liever niet over praten. Dat laatste verdwijnt gelijk als ik haar vertel dat ik dit ook wel eens zie. Haar ogen lichten op, en vol verbazing vraagt ze of het echt zo is. ‘Ja’, zeg ik. ‘Echt waar’. Ze begint te vertellen dat haar vriendinnetjes haar hebben uitgelachen en haar bang hebben gemaakt met enge verhalen.
 

Tekenen

Ik stel voor om samen te gaan tekenen. Tekenen wat we ieder wel eens zien. Sanne gaat direct aan de slag, en kan duidelijk aangeven welke kleuren ze waar ziet. Zo zijn we een tijdje bezig en als we klaar zijn kijken we naar elkaars tekening.  

Na een paar afspraken in de praktijk gaat het een stuk beter met Sanne en nemen we afscheid van elkaar.
Ze durft meer, is opener en je kan zeggen dat haar energie weer is gaan stromen bij haar. Drie weken nadat ze voor de laatste keer bij mij geweest is, krijg ik een kaart van haar moeder. Ze vertelt dat Sanne goed in haar vel zit. Makkelijker aansluiting heeft met vriendinnetjes. Ze ziet kleuren, maar is er niet meer bang voor. Ze heeft het zelfs tegen haar juf en een vriendinnetje verteld. Ook zit er een tekening bij, voor mij. Ik kijk ernaar en zie een poppetje getekend, met mijn naam erbij geschreven. Er omheen zie ik kleuren. ‘Dit ben jij’, lees ik. En daaronder, ‘groetjes Sanne’. Met een lachend gezichtje erbij getekend.
 

Dank je wel Sanne, ik ben blij voor je dat het zo goed gaat! 

Andere artikelen

Roze bloem icoon
Paars bloem icoon
Geel bloem icoon

Wat kan ik voor je doen?

Vanuit de opleidingen die ik heb gevolgd, werk ik met verschillende werkvormen én met zelf ontwikkelde werkvormen. Ik werk op een manier die speels en luchtig is voor jonge kinderen en werk op een laagdrempelige manier met oudere kinderen, jongvolwassenen en volwassenen. Hiernaast werk ik ook vanuit mijn intuïtie en samen met mijn opgedane kennis combineer ik op deze manier het beste voor jou en/of je kind.