Geboortepsychologie

De zwangerschap ligt achter je en ondertussen ben je moeder geworden van een prachtige zoon en of dochter. Jullie leren elkaar kennen en je kindje groeit en ontwikkelt zich.
En jij groeit in je nieuwe rol als moeder.  
Misschien gaat alles heel fijn, zacht en heb je een gevoel van: het gaat goed. 

Maar het kan ook zijn, dat je je diep van binnen afvraagt of misschien wel weet dat hoe je kind soms doet of reageert, te maken kan hebben met hoe zijn start is geweest.  

Overal waar ik hij of zij schrijf, bedoel ik álle mensen.

Bloemenwind - Praktijk voor kinderen & Volwassenen

Zwangerschap en geboorte

Tijdens de zwangerschap voelt je baby zich hoe je als aanstaande moeder voelt.   Je baby voelt zich als het ware één met jou. Natuurlijk zouden we dan het liefst de meest prettige sfeer en gevoelens willen creëren zodat je je als moeder het meest optimaal voelt en zo ook je kindje. Maar in ons persoonlijk leven kunnen er soms situaties zijn die minder prettig zijn of die spanning of zorgen geven. We hebben immers niet elke situatie in de hand zoals we het graag zouden willen zien.   Zo ook over de geboorte van je kindje. Misschien had je je voorgenomen om thuis te bevallen, en moest je onverhoopt toch naar het ziekenhuis. Of heb je een (onverwachte) keizersnede gehad, of misschien kwam je kindje ter wereld met behulp van een vacuümpomp. Er kunnen veel redenen zijn waarom de zwangerschap en of geboorte misschien anders dan verwacht is verlopen voor jou en je kindje. 

Waarom is deze periode zo belangrijk?

Al 35 jaar is er wetenschappelijk onderzoek naar deze fase gedaan: de pre- en perinatale psychologie. Dit houdt in: de ervaringen die een kind opdoet in de tijd dat hij de buik zat, zijn geboorte en de eerste uren daarna, het contact met mama en of en papa, de koestering, ontspanning, maar ook eventueel pijn of ongemak (door hoe bijvoorbeeld de geboorte is geweest). 
Moeder en baby tijdens de tijd van geboortepsychologie
Header en footer geboortepsychologie

Vragen en onderzoek

Misschien ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag een afspraak maken om naar de geboortereis van je kind te kijken en het geboorteverhaal op die manier helder te krijgen. Er zal meer duidelijk worden waarom je kind soms op een bepaalde manier reageert en omdat je hier nu inzicht in krijgt, ga je als vanzelf hier ook anders op reageren.  

Een volgende vraag die we dan kunnen gaan onderzoeken is, welke behoefte leeft er bij je kind?
Want het is een behoefte die nog niet is ingevuld en op het moment dat je daar inzicht in krijgt, werkt dit ook dieper door bij je kind.  

Ik ben al vele malen getuige geweest van het proces van heling dat dit geeft.  

Geboortepsychologie voor jezelf

Misschien raakt de tekst hierboven ook iets bij jezelf aan. Heb je altijd met bepaalde vragen rondgelopen over de tijd dat jij bij je moeder in de buik zat, of over je geboortereis.
Voel je welkom om jouw geboorteverhaal helder te krijgen waardoor je meer inzicht in jezelf krijgt, jezelf beter begrijpt en ziet waar bepaalde reacties vandaan komen en welke behoefte op de diepere lagen nog steeds voelbaar is.