Omgaan met gevoelens

Omgaan met emoties en leren hoe ze die kunnen uiten is een onderdeel van de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind.

Maar soms vinden kinderen het moeilijk om met hun emoties om te gaan.

Header vragen pagina

Zoveel emoties

Vooral als het lastige gevoelens zijn. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld snel boos worden, of juist heel stil, overstuur, zichzelf overschreeuwen, of clownesk gedrag laten zien. Als een kind heftiger of bozer wordt dan de situatie of gebeurtenis is, is de kans groot dat het voor het kind zelf ook onveilig voelt dat hij zo reageert. Hij verliest zichzelf als het ware in de emotie. Het is voor veel kinderen nog moeilijk om op een rustige manier hun gevoel te uiten. En natuurlijk mag je kind zijn emoties tonen, maar gun je het je kind ook dat het hem lukt woorden te geven aan de mix van gevoelens die hij op dat moment ervaart.

Woorden geven aan gevoelens

Ik leer kinderen wat gevoelens doen met je lichaam als je er aandacht of juist géén aandacht aan geeft, of als ze in boosheid ‘blijven hangen’. Ook leer ik kinderen hoe ze hun emoties kunnen herkennen en hoe ze ermee om kunnen gaan. Op die manier voelen ze zich sterker in zichzelf. Als ze begrijpen wat er in henzelf gebeurt en hoe het werkt, kunnen ze er beter mee omgaan en sterkt het ze in hun zelfvertrouwen.
Rij emoji's omgaan met emoties 2

Reacties van ouders en kinderen

‘Hij reageert veel rustiger en het lukt hem beter te zeggen wat hem dwars zit’. Mama van Bas 

‘Heerlijk om te zien hoe mijn kind zoveel rustiger is geworden. Veel meer ontspannen. De oefeningen doet hij ook nog steeds graag’.