Verlies- en rouwbegeleiding volwassenen

Door het verlies en gemis van iemand van wie je gehouden hebt, is je ziel diep geraakt.
Wie rouwt, is in het ‘rouwlandschap’. Soms heb je het nodig om er lang in te verblijven. Hulp van mensen om je heen is belangrijk of misschien wil -en kan- je in je eentje de weg in dit landschap vinden. In eerste instantie ben je aan het overleven: overeind blijven in alles wat er gebeurt en gaande is.  

Overal waar ik hij of zij schrijf bedoel ik álle mensen.

Koppel knuffelt buiten in de natuur

Verlies en rouw

Er komt een moment dat je niet alleen met je gedáchte weet, maar ook vóelt, dat je niet meer terug kan naar hoe het eerst was. Daarvoor heeft ieder zijn eigen weg en zijn eigen tijd nodig.  

Op een gegeven moment krijgt je nieuwe leven langzamerhand weer meer vorm. Al kan je nog steeds overvallen worden door heimwee naar de periode hoe het was. Dit is logisch en begrijpelijk. De rouw en het gemis neem je je leven lang mee. Er zullen periodes, momenten of gebeurtenissen zijn dat het verlies ineens weer groot aanwezig is. Het vraagt tijd en naarmate de tijd verstrijkt lukt het je beter om je verdriet te dragen. Het verdriet blijft en dat mag ook. Hoe meer je van iemand hebt gehouden, hoe intenser de rouwervaring is.  
Rouw is alles van emotionele, lichamelijke en gedragsmatige reacties, die kunnen optreden na het verlies van een dierbaar persoon, waarmee je een betekenisvolle relatie had.  

Rouw volwassen zwart wit
Twee meiden zittend aan het water

Rouwfases

Als verlies- en rouwbegeleider leer je dat er verschillende rouwfases zijn, waar degene die rouwt doorheen gaat. Cliënten vragen wel eens aan mij of dit echt zo werkt, en of je ze ook in die volgorde doorloopt. Ik stel ze dan gerust: nee, dat hoeft niet. We hebben het immers over gevoelens van diep verdriet, en die gevoelens laten zich niet volgens een boekje volgen. 

Wat kan ik voor je doen?

Rouwen kost veel energie en het is hard werken, voor jong en oud, leeftijd speelt hierin geen rol. Waar jonge kinderen hun emoties doorleven via spel, hebben oudere kinderen en volwassenen vaker de behoefte meer te praten over hoe ze zich voelen en over wat er gebeurd is. Ieder heeft zijn eigen vragen, bijvoorbeeld hoe ze weer een gevoel van grip kunnen krijgen op hun emoties, hun leven, over het proces van rouw. Samen vinden we een vorm waarin er ruimte en aandacht is voor jou en jouw verhaal waarin we zorgdragen voor de intense gevoelens die er zijn.
Heb je behoefte aan een afspraak voor jezelf? Je bent van harte welkom.