Blog: hoogsensitiviteit

Hoogsensitiveit, is een term uit de psychologie die behoorlijk ingeburgerd is. Voor het eerst lazen we erover in 1996 toen psychologe Elaine N. Aron deze term introduceerde. Een hoogsensitief persoon is een ‘zeer gevoelig persoon’. 

Als je hoogsensitief bent, ben je gevoelig voor prikkels zoals geluiden, bewegingen, kleuren, geuren, sferen, licht. Je neemt als het ware veel meer waar dan anderen. Veel mensen genieten van drukte of harde muziek, denk aan feestjes of een festival. Maar als je hoogsensitief bent kan dit al snel teveel zijn en kan je overprikkelt raken door al deze zee van geluiden, licht en mensen. Vaak heb je dan maar één behoefte: terugkeren naar je eigen rustige omgeving.  

Teveel prikkels

Alle indrukken en prikkels die je opdoet, worden verwerkt door je hersenen. Een hoogsensitief persoon heeft een gevoeliger zenuwstelstel en heeft meer tijd nodig om alle prikkels te verwerken. Het is dan ook van belang dat je jezelf die rust en ruimte geeft, en niet te snel weer opnieuw in een situatie komt van overprikkeling. Als je langdurig teveel prikkels binnenkrijgt, zet je hiermee je systeem onder druk, je systeem raakt overbelast en kost het je uiteindelijk meer hersteltijd.  

Ben ik hoogsensitief?

Iedereen is verschillend, en dat is ook met hoogsensitieve personen. Je kunt niet zeggen dat elk hooggevoelig persoon hetzelfde ervaren qua prikkels, of überhaupt op dezelfde prikkels reageert. Het onderstaande rijtje met kenmerken helpt je om jezelf te herkennen in de ene of misschien meer andere eigenschap.  

  • Moeite hebben met lawaai, drukte, je zoekt liever de rust en stilte op 
  • Je voelt snel de sfeer aan 
  • Stressgevoelig 
  • Je voelt de stemming van anderen goed aan en deze kunnen invloed hebben op hoe je je zelf voelt 
  • Je hebt tijd nodig om met veranderingen om te gaan 
  • Je functioneert het prettigst bij rust en regelmaat 
  • Details of veranderingen vallen je snel op 
  • Je helpt graag anderen, soms zelfs ten koste van jezelf 
  • Je hebt tijd nodig om een beslissing te nemen 
  • Geniet intens van natuur, muziek, kunst 

 

Wat kan je zelf doen?

Hooggevoelig ben je vanaf je geboorte en het kan je helpen als je weet hoe jouw ‘gebruiksaanwijzing’ werkt. Dan kan je je levenswijze daarop afstemmen. Voldoende rustmomenten inbouwen, regelmatig alleen zijn, of de natuur opzoeken. Merk je dat dit toch niet altijd voldoende is? Je bent van harte welkom in de praktijk. Ik kan je praktische oefeningen aanbieden hoe je leert omgaan met de prikkels om je heen, hoe je voor je energie zorgt en meer. 

Andere artikelen

Roze bloem icoon
Paars bloem icoon
Geel bloem icoon

Wat kan ik voor je doen?

Vanuit de opleidingen die ik heb gevolgd, werk ik met verschillende werkvormen én met zelf ontwikkelde werkvormen. Ik werk op een manier die speels en luchtig is voor jonge kinderen en werk op een laagdrempelige manier met oudere kinderen, jongvolwassenen en volwassenen. Hiernaast werk ik ook vanuit mijn intuïtie en samen met mijn opgedane kennis combineer ik op deze manier het beste voor jou en/of je kind.