Verlies en rouw bij kinderen

Verlies en rouw kinderen en jongeren

Als volwassenen kennen we de gevoelens van gemis en verdriet. Maar hoe werkt dit voor kinderen? Hoe gaan zij hiermee om en hoe kunnen wij hen hierin het beste begeleiden?

Kinderen rouwen anders dan volwassenen

Volwassenen verwerken veelal gevoelens door over de gebeurtenis te praten. Het kan je een beetje ruimte geven, als je je gevoelens en je verhaal deelt. Ook al doet het emotioneel pijn.
Bij kinderen kan het voorkomen dat ze pas weken of maanden na de gebeurtenis hun gevoelens uiten. Dan lijkt het aan de buitenkant goed te gaan, maar merk je op een gegeven moment veranderingen in hun gedrag. Denk bijvoorbeeld aan sneller boos worden, sneller huilen, misschien is je kind qua ontwikkeling ineens weer terug in een jongere fase, of loopt het minder lekker op school of in de omgang met anderen. Rouwen kost veel energie en het is altijd hard werken, voor volwassenen en voor kinderen.

In mijn praktijk begeleid ik kinderen en volwassenen in hun rouwproces. Jongere kinderen verwerken hun emoties vaak tijdens het spel. Daarom werk ik met kinderen ook veel met spel, rituelen en creatieve opdrachten, afgestemd op de leeftijd van het kind. Voor kinderen kan het veiliger voelen nog niet teveel te praten. Op een creatieve manier zijn ze wel degelijk aan het werk om de gevoelens die horen bij een verlies voorzichtig een plek te geven. Het is belangrijk dat kinderen leren dat het gemis ook een plek mag hebben, zonder dat het de ontwikkeling van het kind belemmert.

Kinderen in de middelbare school leeftijd

Kinderen in de leeftijd van ongeveer 12 – 18 jaar, verwerken een verlies al meer op een manier hoe volwassenen dat doen. Toch wordt deze leeftijdsgroep vaak vergeten, omdat ze al heel volwassen met de situatie om lijken te gaan. Maar ze zijn nog steeds kind die moeite heeft met de gevoelens van gemis, verdriet en angst en misschien ook boosheid.
Ze begrijpen goed wat er gebeurd is en dat het hun leven laat veranderen. Gevoelsmatig worstelen ze echter met alles wat er gebeurt. Vaak trekken zij zich terug en lijken ze de situatie goed te verwerken. Het kan voorkomen dat pas in een later stadium de onderdrukte gevoelens een weg naar buiten vinden.

Heb je vragen over jouw situatie? Wil je een afspraak maken, of meer informatie?