Hooggevoeligheid, een last of een kracht?

HSP

Een label van een shirt prikt in de nek. Naden van sokken of maillots die niet lekker zitten. Geluid dat overweldigend kan zijn. Ogenschijnlijk kleine veranderen die worden opgemerkt. Gevoelig zijn voor de sfeer in huis, in de klas, maar ook gevoelig reageren op hóe iets gezegd wordt. Een stem die al gauw ‘boos’ klinkt. Snel kunnen huilen, en pijn die intens ervaren kan worden. Dit is zomaar een greep van wat je kunt herkennen bij je kind. Ik heb het hier over HSP: High Sensitive Person. Hooggevoeligheid. Maar misschien herken je deze dingen ook wel bij jezelf? Tegenwoordig horen en lezen we deze term vaak. Wat is dit precies?

Wil je als ouder meer weten over hooggevoeligheid? Herken je het ook bij jezelf? Vraag je je af waarom het lijkt of er tegenwoordig zoveel kinderen, jongeren en volwassenen gevoelig zijn? Was dit vroeger ook al zo? Hoe kan je je gevoeligheid vóór je laten werken in plaats het als iets vervelends te ervaren? Met andere woorden: hoe kan je het inzetten als kracht? Kan je hier oefeningen voor doen? Welke dan?

Indrukken

Alle indrukken die we opdoen worden gefilterd. De minder belangrijke prikkels schuiven we automatisch naar de achtergrond. We hoeven lang niet met alles wat we waarnemen ook iets te doen. Een hooggevoelig kind neemt echter veel meer waar. Heeft oog voor detail en kan heeft soms moeite onderscheid maken tussen belangrijke en minder belangrijke indrukken. Ze hebben vaak het gevoel dat ze met alles iets moeten. Ook ervaren hooggevoelige kinderen een sterke emotionele beleving aan wat ze opmerken en het lijkt alsof iedere indruk een emotie bij ze aanraakt. De belevingen worden vaak intens ervaren. Dit is mooi als het bijvoorbeeld een beleving is die energie en plezier geeft. Maar er zijn ook innerlijke reacties, die een gevoel geven van angst, verdriet of schrik. Die worden vaak ook intens ervaren.

Overprikkeling

Als een kind teveel indrukken achter elkaar ervaart, kan een kind ‘vol’ raken. We spreken dan van overprikkeling. Overprikkeling kan zich uiten in druk gedrag, zichzelf terugtrekken, concentratieproblemen, snel boos worden, huilen, moeheid.

Ik leer kinderen én volwassenen hoe ze weerbaar kunnen zijn in een wereld vol prikkels. Weerbaar, maar tegelijkertijd ook zichzelf blijven. Waar stopt hun eigen grens en begint de grens van een ander? Het is belangrijk dat kinderen (en volwassenen) leren niet teveel op hun schouders te nemen. Vaak nemen gevoelige kinderen, of volwassenen de zorg van de ander over, maar dat is niet de bedoeling. Wil je een afspraak maken of wil je weten of jij of je kind ook hooggevoelig is?